De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • SP krijgt in Enschede klap van windmolen, denkelijk met gevolgen

SP krijgt in Enschede klap van windmolen, denkelijk met gevolgen

ENSCHEDE - Meer dan over het verhinderen van de plaatsing van windmolens ging het raadsdebat in de gemeenteraad van Enschede vanavond over het aftasten van de opties voor een nieuwe coalitie na de verkiezingen die 21 maart plaatsvinden.

De raadsfracties van Socialistische Partij en Enschede Anders dienden moties in die een veto uitspraken over de bouw van grote windturbines in het natuurgebied respectievelijk het buitengebied van Enschede. De moties bleken van meet af aan onhaalbaar, omdat wethouder Eerenberg direct zei dat het zittende college niet voornemens is met voorstellen te komen om waar dan ook in de gemeente windmolens neer te zetten. Daar kwam bij dat de onlangs nog kritische collegepartij VVD bij monde het raadslid Nijhuis minder heftig was dan recent tijdens commissieberaad. Nijhuis sprak tegen een draai te hebben gemaakt, maar wel een hekel aan populisme te hebben, waarbij hij met name de toon van de inbreng van de SP duidde.

Het raadslid Yilmaz van de SP stelde dat de motie van zijn partij bij aanvaarding voor de komende jaren (coalitieperiodes) staand beleid zou moeten zijn. Er was nul steun voor.  Vast staat dat de SP, mede door op de valreep een kansloze motie van afkeuring in te dienen tegen de vertrekkende VVD-wethouder Hatenboer, het er de andere partijen zacht gezegd niet moeilijker op heeft gemaakt haar bij de formatie rap naar de zijlijn te dirigeren.

Opvallend was dat de oppositiepartijen PvdA en GroenLinks in het debat nadrukkelijk mét Eerenberg de overbodigheid van de moties onderlijnden. Er komen van dit college geen voorstellen meer voor windenergie in het duurzaamheidspakket. Wel zal het een belangwekkend punt zijn bij eerstens de verkiezingen en tweedens de collegevorming.

De motie van het raadslid Visser van Enschede Anders kreeg overigens wél steun, onder meer van het CDA, een soort hereniging dus, vooral omdat het afzien van windmolens in het buitengebied volgens het raadslid Wijfjes van het CDA in het verkiezingsprogramma der christendemocraten staat. Ook van BBE, SP en OPA was er steun, maar te weinig voor een meerderheid.

Deel dit nieuws!