De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • SGP boekt succes in strijd tegen consumentenvuurwerk Overijssel

SGP boekt succes in strijd tegen consumentenvuurwerk Overijssel

ENSCHEDE/STAPHORST – Dankzij de steun van een sextet CDA-statenleden kreeg een 'vuurwerkmotie' van de SGP in de Provinciale Staten van Overijssel een meerderheid. Van de 45 volksvertegenwoordigers stemden er 25 voor de motie een halt toe te roepen aan dan wel het reguleren van het gebruik van consumentenvuurwerk. Het aannemen van de motie frappeerde fractiechef Van Dijk der staatkundig-gereformeerden wellicht nog het meest, want hij lispelde vóór de stemming te vrezen dat de motie zou sneven.

De scepsis van de SGP-baas had mede te maken met het feit dat gedeputeerde Van Hijum van het CDA de motie in twee instanties ontraadde. Het pakte anders uit doordat het vuurwerk van de SGP tot een breuk leidde in de fractie van het CDA. Waar fractieleider Reesink nog dacht dat een groot deel van zijn club de gedeputeerde zou volgen, daar bleek dat zes van de tien christendemocraten tóch voor de motie stemden en zij maakten het verschil.

Het betekent dat de provincie in overleg treedt met gemeenten, al dan niet in het verband van een Veiligheidsregio, om te zien hoe het vuurwerk, met name de ‘volkscultuur’ rond de jaarwisseling, kan beteugelen. Dat kan door een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk, mogelijk in samenhang met het aanwijzen van gebieden waar het wel is toegestaan. Zo zou het per gemeente en zelfs per wijk kunnen worden geregeld.

Dat is, voerde Van Dijk aan, al staand beleid in - op tal van terreinen uiteenlopende - gemeenten als Enschede en Staphorst. Het was in Enschede de uitkomst van een ‘Stadsdialoog’ in G1000-setting. De provincie moet dit nu provinciebreed actief uitdragen. De argumenten zijn schade voor mens, dier en milieu, financiële schade voor burger en maatschappij, ordeverstoring en overlast.

Naast de SGP en een meerderheid van het CDA zijn ook PvdA, SP, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren voor het bevorderen van een verbod op consumentenvuuwerk. De minderheid van het CDA kreeg steun van VVD, D66 en PVV.

Deel dit nieuws!