De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Erfgoedpartners willen vastlegging verhalen ruilverkaveling Vriezenveen

Erfgoedpartners willen vastlegging verhalen ruilverkaveling Vriezenveen

VRIEZENVEEN– Erfgoedorganisaties in Overijssel willen ‘het geheugen dat een goudmijn vormt’ benutten voor het vastleggen van ‘kostbare herinneringen met hulp van vrijwilligers’ vastleggen. Daarvoor worden werkgroepen mondelinge geschiedenis in Twente en Salland opgericht. Belangstellenden kunnen begin volgend jaar meedoen aan een cursus interviewtechnieken. Eén van de streken waar verhalen worden gedolven is het ruilverkavelingsgebied Vriezenveen.

‘Van het ene eind van ons land naar het andere was negen kilometer’, zegt de negentigjarige boer Jan Hoff in een persbericht over de situatie voor de ruilverkaveling in Vriezenveen. ‘Dat waren percelen van 21 meter breed. Aan deze kant van het dorp hadden we een perceel van de halve breedte. Ik denk nog weleens: hoe kon je daar nu op boeren?’

Verhalen van bijzondere plekken voor een breed publiek toegankelijk maken, dat is de insteek van de  werkgroepen mondelinge geschiedenis in Twente en Salland. De werkgroep is een initiatief van Landschap Overijssel, de IJsselacademie en het Historisch Centrum Overijssel. Een groep vrijwilligers zal mensen gaan interviewen over afwisselende onderwerpen.

De werkgroepen zullen zich behalve op de ruilverkaveling komend jaar verhalen over landgoederen en kerken, deels gekoppeld aan een project in Raalte over de relatie Plaskerk-Schoonheten-Boetelerveld en een project in Twenterand over het Wederopbouwlandschap. Deelnemers krijgen in januari (Raalte) en februari (Vriezenveen) onder de titel 'Verhalen van het veld' een gratis cursus mondelinge geschiedenis aangeboden, waarbij zij kennismaken met de theorie en praktijk van het de landschapsbiografie en het historische diepte-interview.

De verzamelde verhalen zullen onder meer via het online platform 'MijnStadMijnDorp' en toeristische routes toegankelijk worden gemaakt.

Deel dit nieuws!