De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Maatschappelijk en politiek betrokken onderwijsman Terpstra geridderd

Maatschappelijk en politiek betrokken onderwijsman Terpstra geridderd

NIJVERDAL/ALMELO – Na een leven in het teken van onderwijs heeft Sam Terpstra een stapje terug gedaan en sinds deze week gaat hij - vanwege zijn verdiensten - door het leven als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat leven begon voor hem – werkmatig – in Almelo, waar hij op tal van fronten actief is geweest.

Terpstra trad per 1 september af als voorzitter van het college van bestuur van de christelijke scholengemeenschap Reggesteyn in Nijverdal met een nevenvestiging in Rijssen waar hij dertien jaar eerder aankwam, afkomstig van de verwante christelijke scholengemeenschap Het Noordik in Almelo, dat nevenvestigingen heeft in Vriezenveen en Vroomshoop.

Vanavond werd Terpstra op de locatie Willem de Clercqstraat van Reggesteyn in Nijverdal verrast door de komst van burgemeester Raven van Hellendoorn naar de lancering van het speciaal voor de gelegenheid gemaakte magazine 'Honderd Jaar Voortgezet Onderwijs in Nijverdal', maar inzonderheid kwam de burgermoeder voor Terpstra om hem kond te doen van zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en hem in het vervolg op die mededeling de bijbehorende versierselen te overhandigen.

Terpstra was vanaf 1989 tot zijn pensionering per september van dit jaar werkzaam in het onderwijs. Hij heeft zowel in de jaren bij Reggesteyn als al die jaren daarvoor als leidsman van Het Noordik veel daadkracht getoond en initiatieven genomen. Zo was hij in Almelo meerjarig voorzitter van de plaatselijke afdeling van de PvdA. Verder was hij in Almelo kerkelijk actief en secretaris van het Samenwerkingsverband VO-SVO regio Almelo in welke functie hij mede sturing gaf aan de invoering van Passend Onderwijs in deze regio Almelo, waartoe ook de gemeente Hellendoorn behoort. Hij wist in die hoedanigheid het praktijkonderwijs voor Stad en Ommeland te behouden.

Na zijn overstap van Noordik naar Reggesteyn kwamen gesprekken op gang voor een bestuurlijke fusie tussen de beide christelijke scholengemeenschappen, maar rustte op deze pogingen uiteindelijk geen zegen, hoezeer hij ook de harp van David bespeelde, verwijzend naar de gezangen, geschriften en gereedschappen van de Bijbelse koning en Psalmdichter die het volk van God regeerde (politiek) en onderrichtte (onderwijs) - waarmee de relatie is gelegd.

Het betekende voor de gedreven bestuurder die Terpstra nu eenmaal is dat er met kracht en vaart moest worden gewerkt aan de plannen voor een nieuwe school in Nijverdal ter vervanging van de locaties Willem de Clercqlaan en Noetselerbergweg. Dat moet gebeuren bij en wellicht ten dele in het erfgoed van Ten Cate aan de P.C. Stamstraat, een enorme lap grond met voormalige weverijen, spinnerijen en blekerijen, zeg maar wat Indië voor Almelo is, maar dan bij de oorsprong dankzij  pioniers als Ainsworth, De Clercq en Salomonson - uiteidelijk het Ten Cate-imperium.

Mede door de inspanningen van Terpstra heeft Reggesteyn zich volgens Raven ondertussen ontwikkeld tot een goedlopende school met een uitstekende naamsbekendheid. Sinds drie jaar is hij ook kerndocent aan de postacademische leergang 'Excelleren in onderwijsbestuur' aan AOG, School of Management in Groningen. Daarnaast ontplooide hij talloze bestuurlijke functies in het onderwijs en andere sectoren.

Deel dit nieuws!