De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twee wethouders, in Hengelo en Twenterand, komen met schrik vrij

Twee wethouders, in Hengelo en Twenterand, komen met schrik vrij

HENGELO/VRIEZENVEEN -  De wethouders Elferink van Hengelo en Scholten van Twenterand kwamen vanavond met de schrik vrij. Er was tegen CDA-wethouder Elferink van Hengelo door Pro Hengelo een motie van wantrouwen aangekondigd, maar uiteindelijk na veel debatten en soebatten niet ingediend. Tegen wethouder Scholten, ook van het CDA, werd een motie van afkeuring aangekondigd en om het middernachtelijk ook ingediend door GBT die door de complete oppositie werd gesteund, maar door de meerderheidscoalitie verworpen.

Pro Hengelo kondigde recent de motie van wantrouwen met aplomb aan, omdat Elferink op meerdere dossiers onvoldoende gevoel van urgentie aan de dag legde en op twee belangrijke beleidsterreinen, te wetende afvalinzameling en de binnenstadvernieuwing, te veel steken zou hebben laten vallen. Elferink erkende foute inschattingen te hebben gemaakt, maar wees er ook op dat er eerst moest worden gesproken over de grote projecten en gespaard voor de  uitvoering.

De kritiek op Elferink leeft ook in andere partijen, waaronder die van de coalitie, zelfs in de eigen christendemocratische fractie, maar om hem vier maanden voor het einde van de regeerperiode weg te sturen, ging alle partijen te ver, behalve Pro Hengelo, maar die  wilde niet voor Gezienus met de korte Achternaam een motie indienen, omdat die geen enkele steun zou krijgen, wat Pro Hengelo op hoon en hagel kwam te staan.

In de gemeente Twenterand was de motie tegen Scholten minder zwaar, want niet van wantrouwen, doch van afkeuring, met als doel niet 's mans aftreden, maar bij wijze van signaal. De kwestie was dat Scholten zonder de raad te hebben ingelicht drie keer zoveel grond in Vriezenveen-Noord kocht dan benodigd voor de bouw van het daar gedachte zwembad: twee hectare in plaats van een halve. De wethouder stelde dat het alles of niks was en dat de overschietende grond zijn waarde behoudt. Bovendien gaat de koop niet door als op deze grond géén zwembad komt.

De oppositie vindt dat Scholten over de schreef ging en dat dit soort praktijken de raad desavoueert. Het werd bij de stemming nog even spannend omdat coalitiepartij SGP zich wilde beraden, maar na diens uitleg kreeg hij alsnog de zegen, zodat de motie met 12-10 werd verworpen waar die anders met 12-10 zou zijn aangenomen.

 

Deel dit nieuws!