De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Almelo schaft hondenbelasting af, want die stamt uit de Middeleeuwen

Almelo schaft hondenbelasting af, want die stamt uit de Middeleeuwen

ALMELO - De gemeente Almelo schaft de hondenbelasting in maximaal drie jaar af. Eén van de advocaten van de afschaffing was afgelopen week Lokaal Almelo Samen, een bundeling van drie lokale partijen, met de grootste fractie in de gemeenteraad. Het raadslid Stork, tevens nestor van de raad, motiveerde namens LAS het voorstel met de opmerking dat de belasting op hondenbezit uit de Middeleeuwen stamt. Als oude honden blaffen, wordt het tijd uit te zien, zegt het spreekwoord, wat betekent dat je moet luisteren als ervaren mensen spreken.

Hondenbelasting wordt naar de mening van LAS door burgers 'als zeer onrechtvaardig en hoog gezien 'en 'een behoorlijke aanslag op inwoners met een laag inkomen'. Verder wordt de belasting op het houden van honden dus een oneerlijke en achterhaalde belasting genoemd, die stamt uit de tijd van de hondenkar. LAS: 'En een hond als trekdier is sinds 1960 verboden.' Hondenbelasting zou nog slechts 'een ordinaire bron van inkomsten voor de lokale overheid zijn'. 

Bovendien zou uit wetenschappelijk onderzoek blijken dat mensen met een hond sociaal beter functioneren en hondenbezitters minder risico lopen in een sociaal isolement te geraken. Hondenbezitters zijn volgens LAS bovendien over het algemeen gewend aan het zelf opruimen van uitwerpselen. In minstens 131 gemeenten is de hondenbelasting mede in dat licht inmiddels afgeschaft en vele gemeenten overwegen dit te doen. LAS kreeg dit nu ook in Almelo gedaan. De coalitiepartijen CDA, SP en CU en de gevallen collegepartij D66 stemden tegen, bij gebrek aan structurele dekking voor het tekort dat ontstaat als de hondenbelasting komt te vervallen.

 

Deel dit nieuws!