De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • deRepubliek: hoe Dijksma en PvdA het volk van Enschede bedotten

deRepubliek: hoe Dijksma en PvdA het volk van Enschede bedotten

ENSCHEDE - Op de verkiezingslijst voor de PvdA in Enschede staat de bekende politica Dijksma, die aangeeft dat ze van alles wil behalve het volk van Enschede vertegenwoordigen. Dijksma is in het voorjaar namens de PvdA gekozen als lid van de Tweede Kamer en ze vertegenwoordigt dus al het volk van Nederland. Ze wordt ingezet als stemmenkanonnetje, goed bedoeld misschien, maar slecht voor de toch al besmeurde parlementaire (representatieve) democratie die er door politiek gedoe sowieso gekleurd op staat.

Vermoedelijk zal ze zich te gelegener tijd ook kandideren voor de Provinciale Staten van Overijssel en het Europees Parlement, en wie weet voor het Waterschap Vechtstromen, maar natuurlijk zal ze al deze zetels laten voor wat ze zijn, want van het volk bedotten - op welk niveau dan ook krijgen sommige politici nooit genoeg.

Formeel is Dijksma lijstduwer op plek negen, maar je kunt niet uitsluiten dat de PvdA in Enschede negen zetels haalt (niveau 2010) en dan is ze dus rechtstreeks gekozen. En dan mag Dijksma honderd keer zeggen dat ze slechts stemmen voor de partij binnen wilde slepen, dan nog bedondert ze de boel als ze de Enschedeërs die speciaal op haar stemden achteloos terzijde schuift. Dank voor het vertrouwen dom volk van mij.

Het tekent de wanhoop van de PvdA in het algemeen en in Enschede in het bijzonder. Sinds de Tweede Wereldoorlog waren de sociaaldemocraten met afstand de grootste fractie in de gemeenteraad van Enschede en de lakenfabrikanten draaiden overuren, want zoveel deelde de PvdA er in Enschede uit. Tot de ineenstorting die zich in het tweede decennium van deze eeuw voltrok: van vijftien zetels in 2006 via negen in 2010 naar de huidige vijf in 2014. En voor het eerst sinds het ontstaan van de partij kort na de oorlog maakt de PvdA géén deel uit van het college van burgemeester en wethouders dat finaal verd66td is, met de burgemeester en de eerste wethouder annex loco-burgemeester.

Bij een doorgaande ontluistering van de partij en de landelijke trend van versplintering van het politieke landschap krijgt de PvdA te Enschede in maart volgend jaar twee of drie zetels. Dan nog kan Dijksma in de gemeenteraad worden gekozen, via voorkeurstemmen, kiezers die háár willen, wat een nog grotere verantwoordelijkheid geeft, maar ook dan kan ze het volk afwimpelen met de opmerking dat de mensen het niet hebben begrepen, wat vaker voorkomt als 'de' politiek gans iets anders vindt dan 'het' klootjesvolk.

De meeste airplay en het hoogste aanzien bieden de landelijke politiek, en het is een perfecte springplank voor wie iets hogers wil, want voor iets hogers kun je kiezers laten barsten die jou hun stem (vertrouwen) gaven. Dat heeft Dijksma al een keer gepoogd, tussentijds haar kiezersmandaat verpatsen. Dat mislukte toen ze burgemeester van Nijmegen wilde worden, maar er komen altijd nieuwe kansen op iets hogers, bijvoorbeeld commissaris des konings in Overijssel, of anders baas van Schiphol (ter opvolging van de ook uit Twente afkomstige directeur Nijhuis), en dan krijgt ze haar Lelystad er fijn bij.

 

Deel dit nieuws!