De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Volop discussie in regio over de discussie over de Agenda voor Twente

Volop discussie in regio over de discussie over de Agenda voor Twente

ENSCHEDE/ALMELO - De vergadering van de bestuurscommissie Agenda voor Twente van 23 november gaat door, ondanks de interne twisten en onderscheiden belangen der veertien gemeenten. Dat heeft het presidium besloten, meldt presidiumlid Van Dijk. Dat de vergadering geen doorgang zou vinden noemt hij ‘onzin’, want alleen het presidium gaat erover en heeft ertoe besloten.

Er zal derhalve ‘gewoon’ worden gesproken over projecten die de komende jaren in Twents verband bij de lurven worden gepakt, de financiering en controle plus de verdeling van lusten en lasten.

De gemeenten Almelo, Rijssen-Holten en Hellendoorn hebben zoals bekend fikse bezwaren over aard en schaal en dreigen af te haken. Ze vinden de Agenda voor Twente vooral een feestje van en voor Enschede, met veel invloed en dito belang van grote bedrijven (Twente Board) en machtige onderwijsinstellingen (met name Saxion Hogeschool en ROC van Twente).

In een ambtelijk overleg werd 12 oktober besloten de bestuurscommissievergadering van 23 november af te blazen, liet burgemeester Raven van Hellendoorn afgelopen week nog weten. Twee weken eerder had ze al meegedeeld dat de uitnodigingsbrief van regiovoorzitter Van Veldhuizen (burgemeester Enschede), geschreven door de topambtenaren Smit en Windmulder van de Regio Twente (in Enschede), als niet geschreven dan wel als ingetrokken moest worden beschouwd. Dat veroorzaakte nogal wat reuring in Twente. Extra pijnlijk was dat de voorzitter Welman van de bestuurscommissie Agenda van Twente (en wethouder van Enschede) net excuses had moeten maken voor zijn schrobbering van de balsturige gemeenten Almelo en Rijssen-Holten wegens hun afwachtende en kritische houding ten opzichte van de Twentse samenwerking.

Dat de vergadering van 23 november zou zijn geofferd op het altaar van de geblinddoekte verdeeldheid is nu ontkend door het raadslid Van Dijk (inderdaad, van Enschede) die  - om het zo maar eens te formuleren – deel uitmaakt van het presidium van de bestuurscommissie Agenda voor Twente, die dus datum en agenda van de vergaderingen bepaalt.

Deel dit nieuws!