De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Financiële injectie van fondsen voor ontwikkeling medicijn nanokogel

Financiële injectie van fondsen voor ontwikkeling medicijn nanokogel

ENSCHEDE – Het bedrijf 20Med Therapeutics te Enschede, een spin-off van de Universiteit Twente, krijgt geld van investeerders, waaronder het Innovatiefonds Twente en Twente Technology Fund, ten behoeve van de ontwikkeling van een nanogel die ervoor zorgt dat medicijnen, met name bij gentherapie, op de juiste plek in het lichaam terechtkomen. De technologie is toepasbaar bij de behandeling van verschillende ziektes. De eerste indicaties waar 20Med zich op richt zijn zeldzame netvliesaandoeningen. Met de investering kan 20Med Therapeutics verder onderzoek doen en het productieproces opschalen.

Gentherapie (medicatie op basis van genetisch materiaal, zoals DNA) heet veelbelovend te zijn. Behalve erfelijke aandoeningen kunnen met deze medicijnen in de (nabije) toekomst ook ziektes als kanker of HIV worden behandeld. De afgifte van deze medicijnen kan problematisch verlopen. Genetisch materiaal is kwetsbaar en wordt gemakkelijk afgebroken in het menselijk lichaam. Om te zorgen dat het medicijn intact op de juiste plaats terecht komt, is bescherming tijdens het transport en gerichte afgifte noodzakelijk.

Volgens voorman Lodder van 20Med Therapeutics beschermen de nanodeeltjes in de gel de medicijnen tijdens het transport door het lichaam. Op de plaats van bestemming openen ze zich door te reageren op de omgeving binnen in de cel, waardoor het medicijn ongeschonden vrijkomt en z’n werk kan doen. ‘Onze nanogel-technologie is toepasbaar bij een groot aantal medische aandoeningen.’

Deel dit nieuws!