De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Almelo wil mozaiëk overleden glazenier Jan Schoenaker behouden

Almelo wil mozaiëk overleden glazenier Jan Schoenaker behouden

OLDENZAAL/ALMELO -  De markante glazenier/kunstenaar Jan Schoenaker uit Oldenzaal is op 94-jarige leeftijd gestorven. Hij zal overeenkomstig zijn wens op de dodenakker bezijden de kerk in Saasveld ter aarde worden besteld. Voor deze kerk maakte hij alle 43 ramen. Voor veel meer kerken maakte Schoemaker glas-in-lood-ramen met Bijbelse taferelen.

Ook van zijn hand zijn talrijke muurmozaïeken, waarvan onlangs dat in de voormalige LTM-fabriek te Almelo in het nieuws kwam, omdat het moet worden verwijderd wegens verbouwing van het pand. Met een verplaatsing zei Schoenaker, vorig jaar nog bekroond met de prestigieuze Johanna van Buren Cultuurprijs in Overijssel, geen probleem te hebben, áls het maar zou worden behouden.

De gemeente Almelo heeft dat in onderzoek. Volgens wethouder Van Wijk van zowel Spontane Binnenstad als Kunst en Cultuur zijn er locaties denkbaar in het (toekonstige) stadscentrum, waarbij ze een deel van het talud van de beoogde havenkom op de Markt noemde én de gedachte tuin tussen de historische panden Ledeboerbank en het gewezen Paleis van Justitie.

Schoenaker, na de oorlog actief in De Nieuwe Groep in Twente, met onder meer fameuze vooruitstrevende kunstbroeders als Riemko Holtrop, Jan Broeze en de Haanstra’s, overleed afgelopen vrijdag in een verpleeghuis te Almere.

Deel dit nieuws!