De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Oppositie in Enschede laakt uitkeringsmores Welman in Enschede

Oppositie in Enschede laakt uitkeringsmores Welman in Enschede

ENSCHEDE – De raadsfractie van de PvdA in Enschede vindt het ‘te gek voor woorden’ dat het college van burgemeester en wethouders willens en wetens mensen die een uitkering aanvragen minder voorschot verstrekt dan wettelijk is voorgeschreven. ‘Enschede houdt zich niet aan de wet en doet dat nog bewust ook’, schrijft fractievoorzitter Ten Velde in de een ‘nieuwsbrief’ van de partij. Het college kan van de oppositie, onder aanvoering van de PvdA, gepeperde en gezouten kritiek verwachten als de kwestie eerdaags aan de orde komt in raadsdebatten.

Iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt, dient binnen vier weken een voorschot van minimaal negentig procent te krijgen teneinde doorlopende kosten te betalen. Van den Velde: ‘Geen enkele bijstandsgerechtigde heeft een geldboompje in de tuin staan: het voorschot is dus keihard nodig.’ Het college vindt dat de aanvrager er expliciet om moet vragen. Dat is volgens de PvdA ‘een houding die niet kan en mag’, want: ‘Inwoners moeten op de gemeente kunnen vertrouwen. Dat de gemeente open en eerlijk communiceert over rechten en plichten, en daarnaar handelt.’

De kwestie kwam vorige week naar buiten in een rapport over de zogenoemde bevoorschotting. De oppositie, waaronder ook SP, GroenLinks en EnschedeAnders, zullen verantwoordelijk wethouder Welman (CDA) van Werk en Inkomen het vuur na aan de schenen leggen.

Deel dit nieuws!