De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Van Abbema niet op lijst van ChristenUnie, wel kandidaat-wethouder

Van Abbema niet op lijst van ChristenUnie, wel kandidaat-wethouder

DEN HAM - De huidige wethouder Van Abbema van de ChristenUnie in de gemeente Twenterand komt niet op de kandidatenlijst van deze partij. Dat zou op haar verzoek zijn, want de in Den Ham woonachtige schepen zou wel weer wethouder willen worden, maar na de verkiezingen van volgend jaar maart géén positie als raadslid ambiëren. Van Abbema was wethouder van 2007 tot 2010, als opvolger van de in opspraak gekomen wethouder Lambers. Ze werd vorig jaar wéér tussentijds dagelijks bestuurder der gemeente toen wethouder Oudendijk er schoon genoeg van had. Een volle periode van vier jaar mankeert er nog aan.

De lijst van de ChristenUnie wordt opnieuw aangevoerd door de huidige fractiechef Smelt die geen ambities zou hebben wethouder te worden omdat zijn topfunctie in het bedrijfsleven meer zekerheid biedt dan het wisselvallige politieke bestel. Op de lijst van de ChristenUnie ontbreken de beide huidige Hammer raadsleden Laarman (afgescheiden uit onmin met het functioneren van Smelt) en Veurink (de raadsnestor die zijn politieke carrière na zo’n drie decennia beëindigt). Overigens dingt de lokale partij GBT naar verluidt naar de gunsten van Laarman.

Ook het CDA wil Laarman er wel bij hebben als Hammer troef op de lijst, temeer daar CDA-bestuurder Ter Halle dorpen en gehuchten afbelt om mensen te vinden die op de lijst willen staan. Dat zijn er namelijk minder dan gedacht, wat in het voordeel kan werken van raadslid Wessels uit Vriezenveen om een vierde periode gegund te krijgen (waar twaalf jaar bij het CDA de limiet is). Van de zittende CDA-raadsleden zullen Te Velde uit Den Ham wegens verhuizing en Tinselboer uit Vroomshoop wegens verjaring hun biezen pakken, terwijl Klinkhamer (ondernemer te Westerhaar) nog zou dubben over zijn positie vanwege de mores in de plaatselijke politiek.

Bij de VVD kondigde fractieleider Walraven zijn vertrek vorig jaar al aan, maar mocht de partij in aanmerking komen voor een deeltijdwethouder, dan wil hij wel toehappen. Als lijsttrekker fungeert volgend jaar het huidige steunfractielid Kobes, die Walraven eind dit jaar overigens al als raadslid aflost. Andere hoog-genoteerden op de liberale lijst zijn ex-voorzitter Van het Laar van de voetbalclub DETO en personeels- en organisatiedeskundige Berends.

 

Deel dit nieuws!