De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Kamp 'vergeet' Ten Broeke te noemen als kandidaat-bewindspersoon

Kamp 'vergeet' Ten Broeke te noemen als kandidaat-bewindspersoon

DIEPENHEIM - Gevraagd naar de toekomstige aanvoerder van de VVD noemde de vertrekkende minister Kamp vanmiddag bij ‘Politiek in de Pol’ in zijn woonstedeke Diepenheim een hele serie goede kandidaten om Rutte te gelegener tijd als leider op te volgen. Ook presenteerde hij een indrukwekkende rij VVD'ers die zijns bedunkens gerede kans maken toe te mogen treden tot het nieuwe kabinet. Opvallend was het ontbreken van parlementariër Ten Broeke in beide opsommingen.  Toen interviewer Verbeek hem daar fijntjes op wees, reageerde Kamp doodleuk: ’Die had ik natuurlijk als eerste moeten noemen.

Nogal nadrukkelijk noemde Kamp als groot politiek talent en mogelijk toekomstige VVD-leider de jonge politica Becker, die sedert een half jaar deel uitmaakt van de fractie in de Tweede Kamer. Ze was voorheen politiek assistent van minister Kamp en – ook belangrijk - een van de praatpalen en speechschrijvers van Rutte.

Dat het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en CU een meerderheid van één zetel heeft in het parlement, ziet Kamp niet als een probleem. Hij zei dat er vrijwel altijd een meerderheid zal zijn, omdat hij niet verwacht dat de PvdA van nu af aan overal voor gaat liggen. En bovendien is een partij als de SGP - naar de praktijk volgens Kamp leert - een partij die steun geeft. De versplintering van het politieke landschap, ook in gemeenten, ziet de na bijna een kwart eeuw Den Haag afzwaaiende bewindsman, wel in toenemende mate als een probleem. Ofschoon hij het niet zo hard poneerde, deed Kamp in zijn Testament van de Pol wél de particratische suggestie hier te lande een kiesdrempel op te werpen, zoals in bijvoorbeeld de Bondsrepubliek Duitsland al praktijk is, wat wil zeggen dat een partij een minimaal aantal stemmen/zetels moet vergaren om in welke volksvertegenwoordiging dan ook plaats te mogen nemen.

 

Deel dit nieuws!