De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Plan sluiting drie baden Enschede en zestien miljoen voor één nieuw

Plan sluiting drie baden Enschede en zestien miljoen voor één nieuw

ENSCHEDE - Het college van burgemeester en wethouders in Enschede wil een bedrag van zestien miljoen investeren voor de bouw van een nieuw zwemcompex met drie baden op Het Diekman. In de zoektocht naar de meest geschikte locatie zijn ook gesprekken gevoerd met Universiteit Twente, waarbij de UT een nieuw topsportbad zou laten bouwen op de campus, dat deels kan worden verhuurd aan Enschedese gebruikers. In die optie zal het breedtesportbad bij Het Diekman vervallen. De bedoeling is dat het bad over vier jaar zal worden geopend.

Met deze keuze wil het college de nieuwe gemeenteraad opzadelen, al zal de huidige raad er nog wel mee akkoord moeten gaan. De raad kan ook zeggen niet over zijn graf heen te willen regeren teneinde het zwembad onderdeel laten uitmaken van de verkiezingen volgend jaar maart.

Het nieuwe complex zou een doelgroepenbaden moeten zijn, géén recreatiebad. Het plan van het huidige college, inzonderheid wethouder Van Houdt van de ChristenUnie, voorziet in een zwem-eldorado met een officieel wedstrijdbad, een breedtesportbassin en een warmwaterbad. Er wordt derhalve niet voor een recreatiefunctie gekozen, maar puur voor de sportlustigen en de zorgbehoevenden, precies de bestuurlijke portefeuilles van Van Houdt. Overigens doet het concept erg denken aan dat van Het Ravijn in Nijverdal, dat ook op Sport en Zorg leunt en destijds veertien miljoen vergde. En ook daar had en heeft de verantwoordelijk wethouder (Coes van het CDA) Sport en Zorg onder zijn hoede. Overigens gaf de provincie een financiële bijdrage. 

Het nu voorliggende voorstel van het college in Enschede betekent sluiting van de huidige complexen Aquadrome in Enschede-Zuid (nog niet zo lang geleden het paradepaardje van de PvdA in Enschede), Het Slagman in Enschede-Noord en De Brug in Glanerbrug. De Brug zou al in januari 2018 de poorten sluiten, al is onduidelijk of daar een raadsmeerderheid voor bestaat, mede omdat coaltiepartij BBE zich laat bespringen door twijfels. De sluiting van Aquadrome en Het Slagman zou pas aan de orde zijn als het nieuwe zwembad de poorten opent, op zijn vroegst dus in 2021.

Het college van burgemeester en wethouders der gemeente Enschede spreekt in zijn voorstel over een kwaliteitsimpuls. Er vindt 2 oktober commissieraad plaats over de zwembadvisie en de bedoeling is 9 oktober tot besluitvorming te komen in een plenaire zitting van de gemeenteraad.  

Deel dit nieuws!