De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Energieke en duurzame ambitie Haaksbergen, Twente en Overijssel

Energieke en duurzame ambitie Haaksbergen, Twente en Overijssel

HAAKSBERGEN - Het open Innovatiecentrum Texperium te Haaksbergen leverde de afgelopen zeven jaar een flinke bijdrage aan een meer duurzame textielindustrie. Dat gebeurde in samenwerking met diverse industriële partners in Nederland en Europa. Mede om die reden leidde wethouder Prent van Duurzaamheid in de gemeente Haaksbergen gedeputeerde Traag, die in de provincie Overijssel over duurzaamheid gaat, in het innovatiecentrum rond.

Texperium werd in 2010 opgericht als een stichting om textielrecycling naar een hoger niveau te brengen. Het innovatiecentrum is gespecialiseerd in de advisering en innovatie terzake de mechanische recycling van textiel. Texperium streeft behalve naar duurzame producten ook naar verduurzaming van het bedrijfspand. Het bedrijf Pure Energie legde vorig jaar 2.100 zonnepanelen op het dak van Texperium dat daardoor nu één van de grootste Solarprojecten in Twente is.

Traag bezocht Haaksbergen om te zien en te horen hoe deze gemeente vorm en inhoud geeft aan de duurzaamheidsambities. Op haar beurt liet Prent, die ook in Twents verband  de duurzaamheidskar energiek trekt, zich bijpraten over de mogelijkheden die het provinciaal beleid voor (de Ster van) Twente kan bieden. Het duurzaamheidsbeleid van en in de gemeente richt zich vooral op energiebesparing en duurzame energie, met een accent op woningen, bedrijven en de gemeentelijke gebouwen. Ook heeft de gemeente, samen met ondernemers en de provincie, een stevige duurzaamheidsambitie voor bedrijventerreinen. Stepelerveld moet het meest duurzame bedrijventerrein van Twente worden, met duurzame bedrijven, smart roads, energievriendelijke verlichting en zonnepanelen.  In dat verband geldt het vloersystemenbedrijf Unipro met ‘de groenste fabriek van Nederland’ als een lichtend voorbeeld.

Deel dit nieuws!