De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Daling aantal WW- uitkeringen in Twente sterker dan in den lande

Daling aantal WW- uitkeringen in Twente sterker dan in den lande

HENGELO – Het aantal WW-uitkeringen in Twente is in het tweede kwartaal met veertien procent afgenomen tegen een landelijke daling van tien procent. Over een jaar gerekend nam het aantal uitkeringen af met bijna twintig procent (19,9) terwijl dat landelijk dik vijftien procent (15,2) was. Wel zou ter vermijding van hardnekkige werkloosheid moeten worden gepoogd mensen te motiveren voor een beroep te kiezen waarin banen zijn te krijgen.

De werkloosheid in Twente is in het tweede kwartaal gedaald naar 5,9 procent. Twente telt daarmee zo’n 18.750 personen in de werkloze beroepsbevolking, wat een afname betekent van 2.250 personen ten opzichte van eind vorig jaar. Het aantal bij UWV geregistreerde openstaande vacatures bedraagt 4.150, waarvan ruim de helft in de sector der technische beroepen.

Eind juni telde Twente veertienduizend WW-uitkeringsgerechtigden. Voorzitter Welman van de bestuurscommissie in Twente: 'Om te voorkomen dat mensen langdurig werkloos worden of blijven, is het nodig om meer te bewegen richting beroepen waar werk is. Enthousiaste werkzoekenden vinden sneller werk.' Het aantal bijstandsuitkeringen daalt trouwens veel minder snel dan het aantal werkloosheidsuitkeringen, omdat de afstand tot de arbeidsmarkt voor personen met een bijstandsuitkering gemiddeld hoger is dan voor personen met een werkloosheidsuitkering.

De arbeidsmarkt in Twente telt een vergelijkbaar percentage flexwerkers als landelijk, maar de aard verschilt wezenlijk. Zo wordt in Twente de flexibele schil veel meer door de werkgevers georganiseerd in de vorm van eigen flexibele arbeidscontracten. Er wordt minder (21 procent) gewerkt met uitzendkrachten. Daarentegen ligt het aantal vaste nul-urencontracten 27 procent hoger en het aantal tijdelijke nul-urencontracten vijftien procent hoger dan landelijk. Ook het aantal oproep- of invalkrachten komt alhier hoger uit, namelijk acht procent.

Deel dit nieuws!