De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • LAS wil dat raad Almelo in Aalderinkshoek afgesproken bus afdwingt

LAS wil dat raad Almelo in Aalderinkshoek afgesproken bus afdwingt

Almelo - De gemeente Almelo komt over anderhalve week in zijn laatste vergadering van dit jaar te spreken over de buslijn van en naar de jaren zestig-wijk Aalderinkshoek omdat openbaarvervoerbedrijf Syntus van deze route (Lijn 25) afwil. De grootste raadsfractie LAS kaartte het proces van zieltoging al meerdere keren aan en krijgt steun van meerdere partijen. Of die steun een raadsmeerderheid wordt moet in het debat blijken.

De motie zou afgelopen week al in debat en in stemming worden gebracht, maar besloten werd de motie net als andere moties, waaronder die over het Havenblok in de binnenstad, vanwege het gevorderde tijdstip tot 20 december uit te stellen. De coalitiepartijen krijgen zo meer tijd zich in de kwestie te verdiepen.

LAS, in elk geval met steun van D.Nu, PvdA, Leefbaar en PVA, bekritiseert het college van burgemeester en wethouders over het gemak waarmee het toegeeft aan Syntus, dat besloot de spelregels tijdens de wedstrijd te wijzigen. Syntus kreeg het stadsvervoer Almelo na een aanbesteding, maar stelt nu dat Lijn 25 niet uitkan. LAS cum suis vinden dat de lijn gewoon bij het aanbestede stadsvervoer hoort. 'Het kan niet zo zijn dat een bedrijf na het winnen van een aanbesteding de aangenomen opdracht uitkleedt.'

Daar komt bij dat Syntus naar LAS beweert met cijfers/passagiersaantallen goochelt. Verder zou de provincie Overijssel een infraroodtelling hebben gelast, maar verkoos Syntus een chipkaarttelling, terwijl veel ouderen (in de Aalderinkshoek wonen nogal wat mensen op leeftijd) een trajectkaart of een abonnement hebben en derhalve niet mee zijn geteld. Overigens wil Syntus volgens LAS sowieso af van het trajectkaartje.

Syntus laat bovendien vroege en late ritten vervallen, houdt zich niet goed aan de vertrektijden, laat kleinere bussen rijden en vervangt gekwalificeerd personeel door vrijwilligers. 'Het kan niet zo kan zijn dat de economische belangen van een commercieel bedrijf zwaarder worden gewogen dan de algemene belangen van onze inwoners', aldus LAS-raadslid Kampman. Hij wijst er verder op dat in de weliswaar vergrijzende Aalderinkshoek wel steeds meer studenten komen vanwege meerdere (V)MBO-scholen, voor wie de verbinding met de Amelose binnenstad en ook met het NS-station in het centrum een belangrijke voorziening is.

LAS en zijn medestanders willen verantwoordelijk wethouder Ten Seldam van het CDA bij motie opdragen ten spoedigste in contact te treden met de provincie Overijssel én openbaarvervoerbedrijf Syntus teneinde in de Aalderinkshoek dát openbaar vervoer te krijgen dat afgesproken is én waarvoor ook wordt betaald.

Deel dit nieuws!