De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Drie miljoen provincie sociale huur: negentig miljoen onbenut Den Haag

Drie miljoen provincie sociale huur: negentig miljoen onbenut Den Haag

Hengelo - De provinciale overheid trekt drie miljoen euro uit om de bouw van sociale woningbouw in Overijsselse gemeenten te bevorderen, inzonderheid door een versnelling bij het realiseren van 250 tot 300 tijdelijke woningen in de Overijsselse gemeenten.

De druk op de sociale huurwoningmarkt is hoog, mede vanwege de recente toename van het aantal statushouders, dus vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en deswege recht hebben op woonruimte. Gedacht wordt in dit verband aan het verbouwen van bijvooorbeeld kantoorpanden of bedrijfsruimtes (transitie genoemd).

Door het creëren van dit aanvullende woningaanbod denkt het provinciebestuur dat woningcorporaties meer huizen kunnen aanbieden op de reguliere sociale huurmarkt. Dit zorgt er volgens deze redenering voor dat de doorstroming op gang kan komen. Het college van gedeputeerde staten zal in samenspraak met gemeenten en corporaties een stimuleringsregeling opstellen om de zogenoemde disbalans tussen vraag en aanbod op te heffen.

Het statenlid Meulink van het CDA, die benadrukte zich te baseren op de kennis en kunde en van zijn zieke fractiegenoot Kleinsman, vroeg of gedeputeerde staten willen bevorderen dat gemeenten makkelijker met succes een beroep zouden kunnen doen op het bedrag van negentig miljoen euro voor dit doel dat bij departementen onbenut op de plank zou liggen, denkelijk wegens bureaucratische mores en een overdaad aan regelzucht.

Niet ten koste

De noodzaak statushouders te huisvesten zou niet ten koste moeten gaan van het belang van sociale huurhuizen voor autochtonen die al jaren op de wachtlijst staan. Het afgelopen halfjaar is intensief met gemeenten overlegd over het huisvesten van statushouders. Steeds meer gemeenten in Overijssel geven aangeven 'knelpunten' te voorzien om de taakstelling te halen.

De taakstelling was dit jaar 2.906. Dit is ruim negen keer zo fors als in 2012 en drie keer zo fors als in 2014. Overijssel heeft als geheel tot juli kunnen voldoen aan de taakstelling. De verwachting is dat de provincie niet gaat voldoen aan de taakstelling in de tweede helft van het jaar. De gemeenten liepen aan het begin van het vierde kwartaal tien procent achter op de taakstelling.

De taakstelling voor de eerste helft van volgend jaar is overigens iets neerwaarts bijgesteld, maar voor de tweede helft van 2017 lopen de aantallen volgens de provinciale prognoses weer op (876 tegenover 1.280). Zowel uit de cijfers als uit de gesprekken met gemeenten en corporaties blijkt dat de druk op de sociale huurmarkt de komende periode hoog zal blijven.

Deel dit nieuws!