De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Boek met cd's als hommage en herinnering op jaardag Willem Wilmink

Boek met cd's als hommage en herinnering op jaardag Willem Wilmink

Enschede - Er verschijnt morgen (dinsdag 25 oktober) een boek met herinneringen aan, interviews met en het stemgeluid van de Enschedese dichter Willem Wilmink. Dat gebeurt precies dertien jaar na de dood van de woordkunstenaar van de eenvoud die ook vertalingen op zijn naam heeft staan, meewerkte aan jeugdtelevisieprogramma's, liedteksten voor anderen schreef, onder wie Herman van Veen, en somtijds zelf optrad met een mix van weemoedigheid en blijmoedigheid. Wilmink zou vandaag tachtig jaar zijn geworden.

Bij deze gelegenheid verschijnt het boek 'Visite uit de hemel' dat werd samengesteld door theaterkenner en tekstschrijver Jacques Klöters en behalve veel uitlegkunde en anekdotiek ook een tweetal cd's bevat waarop Wilmink is te horen, op geheel eigen wijze, ontroerend zowel als hovaardig, want hij speelde in alles wat hij deed met de de ootmoed een kloekmoed.

Het boek moet een hommage zijn aan een taalvirtuoos, in Enschede geboren, in Amsterdam carrière gemaakt en uiteindelijk vermoeid teruggekeerd naar het geliefde Twente voor de laatste zijner dagen, waar het dichten tot de afsluitende ademtocht overigens gewoon doorging, waar de valse schijn minder grip had en kreeg op het noeste leven en werken en waar alles minder snel leek te gaan voor een somberziek romanticus en mediëvist als Wilmink. Het gedicht 'Textielstad' (dat van het eindpunt van de trein) zal, gebeiteld in een gevelsteen, worden onthuld bij gelegenheid van de boekpresentatie die vandaag bij Boekhandel Broekhuis plaatsgrijpt.

Ondertussen is het wachten op de biografie van Willem Wilmink, waaraan de publiciste en neerlandica Elsbeth Etty nu al een paar jaar werkt. Wel verschijnt binnenkort de biografie van Harry Bannink,  van de hand van Ton Ouwehand, over de toondichter en muzikant met wie Wilmink veelvuldig samenwerkte en veel gemeen had, waaronder de geboortestad.

Deel dit nieuws!