De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Almelo betrekt omliggende gemeenten bij verhaal bankroof van 1944

Almelo betrekt omliggende gemeenten bij verhaal bankroof van 1944

Almelo - De musea en historische genootschappen in de gemeenten van de voormalige Gemeentekring Almelo gaan samenwerken om het verhaal te vertellen van de spraakmakende beroving van het Almelose filiaal van Nederlandse Bank, waarbij 15 november 1944 liefst 46,1 miljoen gulden buit werd gemaakt, wat tot op de dag van vandaag een 'nationaal record' heet te zijn.

De gevaarlijke en gedenkwaardige overval vond plaats door onverschrokken lieden uit het Twentse verzet. Er zal volgend voorjaar een musical-productie plaatsvinden in de leegstaande weverij op Indië te Almelo. De opzet is vrijwel identiek aan die van de musical 'Van Katoen en Nu' die in 2014 het verhaal van honderd jaar Almelo en honderd jaar Beter Wonen over het voetlicht bracht. De bedoeling is dat in 2019, driekwart eeuw na de overval, een speelfilm uitkomt, waarvoor de voorbereidingen (script, locaties, producent, regisseur en acteurs) reeds in gang zijn getrokken.

Niet alleen in Almelo, maar in alle omliggende dorpen zullen de komende twee jaar in dit verband tal van activiteiten plaatsvinden, zoals exposities, verhalenwedstrijden, dia-en filmavonden alsmede lezingen. Elke gemeente zal eigen invalshoeken kiezen en plaatselijke accenten leggen.

Zo is de Historische Kring Wederden te Wierden nu al duchtig op zoek naar persoonlijke verhalen over de spectaculaire bankroof. Volgens bestuurslid Kroon is men vooral benieuwd naar de achtergronden en drijfveren van slager Eshuis (bij wie de plannen voor de bankroof zouden zijn beraamd en bij wie Anton Wisman was ondergedoken) en allen die hierbij betrokken kunnen zijn geweest.

Deel dit nieuws!