De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Van Abbema bij afscheid Staten: 'Twenterand heeft meer provincie nodig'

Van Abbema bij afscheid Staten: 'Twenterand heeft meer provincie nodig'

Den Ham/Zwolle - Het bekende spreekwoord 'Daar is een tijd van komen, daar is een tijd van gaan' ontsproot aan de gedachten van Petrus Augustus de Génestet. De politica Van Abbema deed het twee keer, dat komen en gaan, want zowel in de provinciale als de gemeentelijke politiek.

Toch koos nestor Van Dijk (SGP) van de Provinciale Staten niet dit citaat van De Génestet toen hij het Overijsselse statenlid Van Abbema van de ChristenUnie vanmiddag toesprak bij haar afscheid. Van Abbema werd geroepen ten tweede male wethouder te worden der gemeente Twenterand.

Van Dijk koos voor het volgende aforisme: 'Sprekers, hoorders, denkers en daders vindt ge in soorten, rijp en groen, zeldzaam vindt ge wel verenigd, spreken, horen, denken en doen', want dat zou op het lijf van Van Abbema geschreven zijn, vond de nestor, al drukte hij zich in andere termen uit. Hij betoogde dat het statenlid uit Den Ham, gemeente Twenterand, nimmer naar het spreekgestoelte liep, maar altijd schreed. Volgens hem was gewoon werken bij van Abbema hard werken. Als statenlid bleef ze onvoorwaardelijk vriendelijk en niemand sprak volgens Van Dijk ooit een negatief woord over haar. Hij memoreerde wel fijntjes dat daarmee het aantal vrouwen in de fractie tot nul is gereduceerd, waarop zijn collega-fractievoorzitter  Westert van de ChristenUnie regeerde dat dit het niveau van de SGP is, maar geen beleid... De Génestet zou zeggen: 'Fiat Voluntas.'

Van Abbema kwam vijf jaar geleden in de Staten van Overijssel en werd anderhalf jaar geleden herkozen. Voordien was ze wethouder in Twenterand namens de ChristenUnie en recent bereikte haar het verzoek namens deze partij opnieuw toe te treden tot het college van burgemeester en wethouders in haar woongemeente. Ze zou los van haar bestuurlijke kwaliteiten rust brengen in de nogal tumultueuze politieke arena van Twenterand.

Er komt met Van Abbema weer een vrouw in het dagelijks bestuur van deze gemeente en bovendien iemand met provinciale kennis en ervaring die ze zeker te gelde wil maken. Of zoals Van Abbema het vanmiddag zelf zei: 'Twenterand heeft meer provincie nodig.' Niet voor niets kondigde ze  aan regelmatig terug te zullen keren naar de Zwolse bestuurbunker aan de Luttenbergerstraat.

Om met de vrijzinning-protestantse dichter-dominee De Génestet te spreken: 'Als u het hart tot spreken dringt, zo spreek! Maar wat gij spreekt of preekt of zingt, hou steek!'

Deel dit nieuws!