De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Pleidooi van PvdA voor herplaatsing van sculptuur Jac Maris in Goor

Pleidooi van PvdA voor herplaatsing van sculptuur Jac Maris in Goor

Goor - Het kunstwerk van Jac Maris dat jarenlang, vanaf het bouwjaar 1975, de (toen nog) lagere school Vossenoord en de kleuterschool Nijntje in Goor markeerde zou na een grondige restauratie moeten worden herplaatst bij het gezondheidscentrum dat op de plek der beide scholen is verrezen. Daarvoor maakt de fractie van PvdA in de gemeente Hof van Twente zich sterk.

De beide scholen sloten de deuren in 1996, het onroerend goed werd verkocht aan de kinderopvangorganisatie Catalpa en het kunstwerk opgeslagen op de gemeentewerf te Bentelo. Een mogelijke herplaatsing in 1999 liep volgens het PvdA-raadslid Ter Avest op niets uit.

Het raadslid noemt de gemeente verantwoordelijk voor het nodige onderhoud en een nieuwe locatie van het kunstwerk. Ter Avest laat in een brief aan het college van burgemeester en wethouders weten dat omwonenden van het nieuwe gezondheidscentrum er overigens voor geporteerd zouden zijn.

Jac Maris is (1900-1996) een beeldend kunstenaar uit de vorige eeuw en heeft te zijner nagedachtenis nog altijd een eigen blokhuis annex-ateliermuseum in Heumen, de gemeente waar hij woonde en werkte tot op hoge leeftijd en waar hij ook stierf. Jac Maris is de kleinzoon van Jacob Maris, één der drie broers/kunstschilders uit de zogenoemde Haagse School. de Nederlandse impressionisten. Hij trouwde met een Vermeer, voor zover bekend geen familie van…

Maris werkte het liefst in hout, keramiek, kunststeen en natuursteen; hij genoot een gans het land en in met name Duitsland naam en faam vanwege zijn sculpturen. Hij kreeg onder meer opdrachten van kerkgenootschappen en - vanwege zijn verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldbrand - oprichters van oorlogsmonumenten, en dus van overheden, waaronder gemeenten, inbegrepen de toenmalige gemeente Goor, aangemoedigd door beeldende kunst-regelingen.

Deel dit nieuws!