De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede strijdt voor extra miljoenen vanwege de bijstandskosten

Enschede strijdt voor extra miljoenen vanwege de bijstandskosten

Enschede - De gemeente Enschede lobbyt in Den Haag onder aanvoering van de wethouders Welman van Economie en Eerenberg van Financiën voor een extra bedrag van circa dertien miljoen euro ter compensatie van de bijstandkosten die de gemeente al enige jaren over de schoenen lopen. Dit betreft het begrote tekort van zes miljoen dit jaar en zeven miljoen over de afgelopen jaren.

Daarnaast wil de gemeente Enschede een rechtvaardige verdeelsleutel bij de uitkering van rijksgelden voor kosten die de gemeenten maken het verstrekken van bijstandsuitkeringen. Enschede is een zogenoemde nadeelgemeente, mede door de ligging buiten de Randstad en in een grensregio. De uitgaven in de stad voor de bijstand bedragen zo'n honderd miljoen, waarvan de rijksoverheid het leeuwendeel weliswaar vergoedt, maar dus bij lange na niet alles.

Het gemeentebestuur meent als gezegd nog recht te hebben op tenminste dertien miljoen over de afgelopen jaren. Even belangrijk is volgens de gemeente Enschede als gezegd een aanpassing van de verdeelsystematiek, teneinde met ingang van 2017 de zogenoemde 'evidente onrechtvaardigheid' met betrekking tot de toedeling van geld voor de bijstandslasten uit te bannen.

Tot nu toe vindt het ministerie van Sociale Zaken, in casu PvdA-staatssecretaris Klijnsma (ooit wethouder Sociale Zaken van Den Haag), een eigen risico voor gemeenten verdedigbaar, maar perifeer gelegen gemeenten als Enschede, Arnhem, Groningen, Nijmegen vinden dat de verhoudingen scheef zijn gegroeid. Ze zouden geen aansporingen van dit obscure kaliber nodig hebben om het aantal bijstandsgerechtigden terug te dringen. Dat doen ze namelijk sowieso al. Naar de mening van Eerenberg en Welman spant Enschede zich nu bijvoorbeeld bovenmatig in om mensen naar werk toe te geleiden en aldus de bijstandsskosten te beteugelen. Het eigen risico is volgens beide schepenen deswege eerder een beleidbestraffing dan een beleidsinstrument.

Deel dit nieuws!