De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Miljoenen provincie voor stadsimpulsen; herbestemming boerderijen

Miljoenen provincie voor stadsimpulsen; herbestemming boerderijen

Hengelo - Er komt volgens gedeputeerde Van Haaf een bedrag van ettelijke miljoenen (tenminste tien) vrij voor impulsen ter verdere verstedelijking van de grotere gemeenten van Overijssel en voor een verruiming van planologische mogelijkheden ter zake de herbestemming van vrijkomende agrarische gebouwen op het Overijsselse platteland. De plannen daartoe krijgen een meerderheid in de Provinciale Staten, sterker nog, als de voorstellen van Van Haaf niet ver genoeg gaan en de bedragen niet groot genoeg zijn, zullen er politieke meerderheden worden gesmeed om robuustheid af te dwingen.

Van Haaf, gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, heeft laten weten met substantiële bedragen op de proppen te komen en over de besteding met de gemeenten afspraken te wilen maken. Voor de verstedelijking rept ze over een bedrag van tien miljoen euro. Gedacht wordt onder meer aan de transformatie van bedrijfs- en kantoorgebouwen tot hippe wooneenheden, teneinde steden ook voor jongeren van de urbanisatiegeneratie interessanter te maken. De bedoeling is om op deze manier iets te doen aan het imago en de sfeer van de steden in met name Twente die in de jaarlijkse Atlas van Nederlandse gemeenten in de onderste regionen van de ranglijsten bivakkeren, zijnde saai en onaantrekkelijk. In dat verband spreekt Van Haaf over een bestuurlijke 'stadsbeweging' waar ze mee bezig is en waar ze al enige tijd met wethouders van steden over spreekt.

In het buitengebied is vooral de toenemende ontvolking (mede door steeds meer bedrijfsbeëindigingen) een probleem, waardoor dorpen, kernen en gehuchten voorzieningen verliezen waardoor de leefbaarheid onder druk komt te staan. Een belangrijke factor s dat veel agrariërs het hoofd amper boven water kunnen houden waardoor op termijn met honderden bedrijven zullen stoppen. Dat werkt econmisch ontwrichtend en gaat ten koste van de sociale weefsels.

Op instigatie van de ChristenUnie bij monde van het statenlid Van Abbema zijn - indien nodig - moties aangekondigd om de leegloop en de leegstand in zowel steden of dorpen effectief te lijf te gaan en bovendien eerder dan in de (door Van Haaf genoemde) maand september hierover duidelijkheid te scheppen en met een breed ruimtelijk kader te komen  voor de herbestemming van leegkomende gebouwen in het buitengebied, zoals stallen, schuren en woongedeeltes van boerderijen ten plattelande, waarbij het principe alles bespreekbaar zou moeten zijn. Van de kant van met name CDA en PvdA is al steun aangekondigd, waardoor vanzelf meerderheden lijken te ontstaan voor stadsplannen en plattelandsvernieuwing. Van Haaf staat voor de keuze initiatief te nemen of opdrachten te krijgen. 

Voor stad en platteland staan eveneens generatiewoningen benevens innovatieve zorgconcepten op de agenda van agglomeratievorming en de leefbaarheidsplannen; Van Haaf komt met voorstellen.

Deel dit nieuws!