De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Ondernemers leidend in Gastvrij Twente; onafhankelijk voorzitter Bakker

Ondernemers leidend in Gastvrij Twente; onafhankelijk voorzitter Bakker

RIJSSEN - Onder de noemer Gastvrij Twente zal het beleid ter zake de bevordering van recreatie en toerisme nieuwe impulsen krijgen. Daarbij zitten ondernemers uit de onderscheiden sectoren op de eerste rang. Zij moeten meer dan voorheen de sturende krachten zijn bij de bepaling der prioriteiten en bij de uitdeling van stimuleringsgelden om meer recreanten en toeristen te verlokken naar Twente te komeen. In de Raad van Toezicht hebben de belangrijkste geledingen zitting, te weten de ervaringsdeskundigen die campings/bungalowparken, de hotelbranche, het horecawezen en de koepelorganisatie Recron vertegenwoordigen. Als onafhankelijk voorzitter treedt voormalig voorman Bakker van de Ronde van Overijssel aan. Bakker, woonachtig in Rijssen, staat te boek als een man met een open blik en verbindende kwaliteiten, die goed ligt bij ondernemers en politici. 

Er komt voor over Gastvrij Twente geld beschikbaar uit drie bronnen: eigen middelen van ondernemers en subsidiegelden van zowel de provincie Overijssel als de regio Twente. Het gaat volgens gedeputeerde Van Hijum om een ambitieus investeringsvoorstel dat gericht is op de verbetering van de vrijetijdssector in zowel West- als Oost-Overijssel (Twente). De publicitaire aspecten alsmede de vermarkting van de plannen en projecten op de handen van Marketing-Oost. Ook wordt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen waar nodig ingeschakeld. Dit betekent onder veel meer dat de rol van de bekritiseerde organisatie Twente Branding voor de promotie van Gastvrij Twente vermindert/verandert.

De nieuwe constructie is ook een reactie op het falen en daarna failleren van het Twents Bureau voor Toerisme (TBT), dat ten onder ging vanwege financiële misstappen, verkeerde prioriteiten en schromelijke onderschatting van de wensen van ondernemers in de wereld van recreatie en toerisme.

Het is nu de bedoeling dat de provinciale overheid voor het geheel van Overijssel tien miljoen euro beschikbaar stelt. Dat komt dus grosso modo neer op een - net als voorheen - slordige vijf miljoen euro voor Twente. De formele bekrachtiging daarvan staat op de agenda van de vergadering der Provinciale Staten die 6 juli plaatsvindt. Een harde eis van de provincie is dat de veertien gemeenten bij elkaar, al dan niet zoals voorheen via de financiële band van de Regio Twente, mét de regionale ondernemers/bedrijven een bedrag in dezelfde orde van grootte beschikbaar stellen.

De ondernemers in de vrijetijdssector van Overijssel (veelal familiebedrijven bij elkaar met 32.870 banen) speelden een cruciale rol bij de totstandkoming van het investeringsvoorstel. Brancheorganisaties, overheden, natuur- en marketingorganisaties, onderwijs en onderzoekinstellingen hebben elkaar gevonden op het gemeenschappelijke thema van de vrijetijdseconomie. Op zich is om met elkaar Overijssel interessant te maken voor (internationale) bezoekers.

Deel dit nieuws!