De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Overdracht Warmtenet aan private organisaties kost Hengelo acht miljoen

Overdracht Warmtenet aan private organisaties kost Hengelo acht miljoen

Hengelo - Het college van burgemeester en wethouders te Hengelo heeft vandaag het besluit genomen om het huidige Warmtenet in Hengelo over te dragen aan Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling en Ennatuurlijk. Beide organisaties en de gemeente hebben Warmtenet opgezet ten behoeve van de levering van duurzame energie aan bedrijven en particulieren en de aanleg van de hoofdleiding (backbone). De betrokkenheid van de gemeente was nodig vanwege de aanjaagfuntie en de verstrekking van risicodragende bedragen voor investeringen.

Het college spreekt over een belangrijke stap en het sluitstuk van een langlopend traject. Vanmiddag lichten alle betrokken partijen deze ontwikkeling toe, onder voorbehoud van vaststelling van het besluit door de gemeenteraad. Deze raad heeft de afgelopen tijd, onder protest van een aantal fracties, meermalen in beslotenheid over de toekomst van Warmtenet gesproken. Dat gaat vermoedelijk op afzienbare termijn nog wel een paar keer gebeuren, want de gemeente Hengelo is er ruim acht miljoen bij ingeschoten. Daar staat volgens het gemeentebestuur grote maatschappelijke winst tegenover. 

Namens de gemeente waren de wethouders Elferink (Warmtenet) en Ten Heuw (Financiën) vanmiddag bij de presentatie present. En namens netbeheerder Alliander was dat bestuursvoorzitter Potters, terwijl energieslijter Ennatuurlijk werd vertegenwoordigd door algemeen directeur Stronk en financieel directeur De Wit.

Als belangrijke participant/subsidiënt schitterde de provincie Overijssel  bij de presentatie door absentie, maar gedeputeerde Lievers van Energie en Duurzaamheid staat er positief tegenover. Hij sprak recent over een vorm van dubbele verduurzaming, want de restwarmte die vrijkomt bij bedrijfsprocessen wordt gebruikt voor de energievoorziening van andere bedrijven en huishoudens.

Lievers, die overigens wethouder der gemeente Hengelo is geweest, noemt Warmtenet een 'uitermate interessant project' en bereidt een werkbezoek voor Overijsselse statenleden voor.

Deel dit nieuws!