De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

VRIJ 77

Kraaien in de toren en de herinnerring aan een kip...

Overijssel legt vinger bij de noodzaak van voldoende drinkwater

ENSCHEDE/ZWOLLE –  Het provinciebestuur van Overijssel heeft de formateurs Van Zwol en Dijkgraaf laten weten welke prioriteiten moeten noodzakelijk zijn. Het college van gedeputeerde staten wenst met name aandacht voor voldoende drinkwater. ‘De huidige drinkwatervoorziening in Overijssel is niet voldoende om in de toekomst iedereen van water te kunnen voorzien’

Om dat veilig te stellen wil het provinciebestuur 3,3 miljoen euro extra aan rijksmiddelen ontvangen om er aan toe te voegen dat ook dit niet voldoende zal zijn. Want: ‘Zorg voor investeringsruimte bij drinkwaterbedrijven en pas de Drinkwaterwet en het Bouwbesluit aan om hergebruik van water mogelijk te maken’, meldt het Overijsselse college.’ Behalve op de verzekering  van voldoende drinkwater stelt het college aan op aandacht voor wonen, bereikbaarheid en landbouw, cultuur en erfgoed.

De huidige drinkwatervoorziening in Overijssel zou niet voldoende zijn om in de toekomst iedereen van water te kunnen voorzien. ‘Zorg voor investeringsruimte bij drinkwaterbedrijven en pas de Drinkwaterwet en het Bouwbesluit aan om hergebruik van water mogelijk te maken.

Cultuurprijs van Overijssel internationaal kunstenaar Arno Kramer

DIEPENHEIM - De beeldend kunstenaar, curator en schrijver  Arno Kramer ontvangt de Cultuurprijs van Overijssel. Hij geldt als nationaal en internationaal erkend tekenaar par excellence.  Zijn werk is te zien in kunstcollecties in binnen- en buitenland. Zijn werken op papier, van bescheiden tot zeer grote formaten, heeft hij in tientallen tentoonstellingen in binnen- en buitenland getoond.

Behalve tekeningen op papier maakt hij ook grote werken direct op de muur. Kenmerkend in zijn ontwikkeling is de bewuste combinatie van figuratieve en meer abstracte elementen. Het is voor Kramer van belang dat er naast een zekere mystiek en raadselachtigheid in een tekening ook een zekere weerstand zit. Zo kan een realistisch getekend beeld worden ‘verstoord’ door er rasters of vlekken overheen te leggen. Elke tekening moet op zijn minst voor hemzelf een verrassing bevatten.

Hij vindt, stelt de jury, voor alles wat onzegbaar is een bepaalde vorm van tekenkunst uit. Kramer is ook de initiator van het Drawing Centre Diepenheim.  Hij woont en werkt in Broekland.

VRIJ 76

Op de hoek van de Smeijerskampstraat en de Stamanstraat vond ik een briefje. Zo'n verkreukeld papiertje, uit een jaszak gevallen. Ik vond het bij toeval. Zocht iets in mijn kofferbak, stond derhalve naast de fiets en zag dat papiertje, letterlijk in de  goot. Voor het oppakken, dus dat deed ik. En las.

In hanepotigschrift stond er  'Zal je missen, maar niet zo lang, de nacht valt voor het avond is'. 

Ik heb die woorden al de afgelopen dag al duizend keer geproefd, op mijn tong gelegd, bedisseld en bewonderd, gewikt, gewogen en overdacht, maar de ene gedachte over de betekenis van de woorden, op een beduimeld en dauwnattig geworden kattebelletje, maakte de andere gedachte los. De aankondiging van een moord of een eerder nog een zelfmoord?  Een in wanhoop geschreven afscheid. En op een onbepaalde manier ook een van liefde doortrokken dichtregel. Er heeft zich een geest-van-leest op het kruispunt van de Stamanstraat en de Smeijerskampstraat begeven. Misschien voor mij bestemd. Het lijkt me goed er een nachtje over te slapen.

Ik mis de onbekende schrijver/dichter nu al, en weet niet wanneer de nacht weer avond wordt.

 

Laatste deel van de Fietssnelweg tussen Enschede en Hengelo

ENSCHEDE/HENGELO -  Vandaag vond op de opening plaats van het laatste deel van de  fietssnelweg F35 tussen station Enschede en station Hengelo. Twee fietsbruggen - over de Tubantiasingel en Lambertus Buddestraat - en een verhoogd fietspad langs het spoor vormen de laatste schakels van dit F35-traject. Tijdens de opening werd als symbool van vernieuwing en duurzaamheid een ' E35-boom  geplant

Tot vlak voor de opening werd er nog hard gewerkt aan de afwerking van de F35. Het aanbrengen van asfalt zou al eerder plaatsvinden, maar moest vanwege  het slechte weer worden verplaatst. Alleen al het laatste stukje, tussen Twekkelerveld en de Brandweerstraat, is ongeveer 1,4 kilometer lang en bevat 35.000 kubieke meter zand, 820 meter leuningwerk, 44 nieuwe bomen, 2.744 struiken en klimplanten en ongeveer achtduizend ingezaaide bloemzaadjes. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel en het Ministerie van Infra en Waterstaat.

F35-gebruikers fietsen via de twee nieuwe fietsbruggen zonder hinder van verkeerslichten en auto’s vanaf station Enschede richting de Universiteit Twente, Kennispark, station Hengelo en andersom. De opening was de eerste van drie feestelijke openingen van de F35 die dit jaar plaatsvinden. In mei staat het deel Azelosestraat/Oonksweg in Borne gepland, gevolgd door de Bankastraat in Hengelo. Daarnaast wordt dit jaar de F35 richting Lonneker aangelegd en is de provincie bezig met de voorbereiding van de verdere aanleg richting Oldenzaal.

 

Deel dit nieuws!