De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

(Partij van) Pechtold jaagt op burgemeesterschap Enschede

Enschede – Als grootste gemeente van Overijssel en als de elfde stad van Nederland is het burgemeesterschap van Enschede behalve een lokale ook een landelijke kwestie. De PvdA zal er alles aan doen om Enschede na het vertrek van burgemeester Den Oudsten te behouden, temeer daar de partij wat het aantal burgemeesters betreft karig is bedeeld in Overijssel. In de regio Twente heeft de partij behalve Den Oudsten alleen partijgenoot Gerritsen als burgemeester van Haaksbergen, die ook zomaar kan vertrekken vanwege de bestuurlijke en maatschappelijke onrust aldaar na het drama Monstertruckrace. Voor de gemeente Enschede ligt D66 echter nadrukkelijk op de loer. D66 hengelde naar het burgemeesterschap van eerst Utrecht en daarna Groningen en zou nu de zinnen hebben gezet op Enschede. In dat verband wordt onder meer de naam van politiek leider Pechtold genoemd.

Pechtold (ooit burgemeester van Wageningen en wethouder te Leiden) zou voor Utrecht in beeld zijn geweest, maar werd daar afgetroefd door de VVD-kandidaat Van Zanen. D66 zegt voor Enschede ook andere kandidaten “in de aanbieding” hebben. Net als in andere steden is D66 met zeven raadszetels ook de grootste partij in Enschede. Met burgemeester Den Oudsten vertrekt de laatste PvdA’er uit het dagelijks bestuur dezer gemeente, want de sociaaldemocraten werden door andere partijen afgelopen voorjaar buiten de coalitie gehouden, wat een trendbreuk mag worden genoemd. 

Zie voor een beschouwing over Den Oudsten deze week de papieren editie van de Roskam, waarin zijn bestuursstijl wordt vergeleken met die van de ook vertrekkende gedeputeerde Rietkerk die vandaag (vrijdag) tijdens een receptie te zijner ere afzwaait.


Deel dit nieuws!