De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Draagvlak Luchthaven Twente verbrokkelt; Graas slaat toe

Enschede – Zowel in de Provinciale Staten van Overijssel als in de gemeenteraad van Enschede lijkt de steun voor een doorstart van de burgerluchtvaart in Twente te vervallen als de afgesproken deadlines niet worden gehaald: vóór september duidelijkheid over de haalbaarheid en over twee jaar vliegen. Dit zou het einde van de plannen voor de Luchthaven Twente betekenen, al moet worden afgewacht wat de consequenties zijn, zowel financieel als juridisch. In de provinciale politiek lijkt een meerderheid te ontstaan voor het beëindigen van de pogingen de Luchthaven Twente te heropenen. In elk geval bij het CDA slaat de twijfel toe nu blijkt dat de Europese toets (wel of geen ongeoorloofde staatssteun) langer op zich laat wachten, mede doordat de aanvraag later de deur uitging dan werd verondersteld. Als het CDA zijn steun intrekt is er in de Staten van Overijssel geen meerderheid meer voor de luchthaven Twente.

De nieuwe coalitie in Enschede, onder aanvoering van luchthaventegenstander D66, zal de rijksoverheid verzoeken Twente uit de luchtvaartplannen te schrappen als er 1 september geen duidelijkheid is. Dat staat althans in het coalitieakkoord dat mede is ondertekend door CDA, BBE en VVD, partijen die de afgelopen vier jaar pal voor de doorstart van de burgerluchtvaart stonden, met de PvdA, die nu is veroordeeld tot de oppositie. Ondertussen beraadt gebiedsontwikkelaar ADT (waarin de gemeente Enschede en de provincie Overijssel participeren) zich over de situatie, inclusief financiële en juridische gevolgen én over alternatieven.

* Namens de Vereniging Omwonenden Luchthaven Twente (VOLT) meldt voorzitter Graas dat er direct moet worden gestopt met alle verdere ontwikkelingen en dat over alternatieve bestemmingen voor het gebied een “andere ploeg” moet aantreden “om uit de tunnelvisie te komen”.

Deel dit nieuws!